LAUSTAK KONKURRANSEREGLER av Tyr Neilsen

$ 00.jpeg

Konkurransereglene for Laustak :

LAUSTAK

• Kampen er i gang når begge utøvere tar Handsal-taket.
• I konkurranseformen av Laustak, utpekes den utøveren som klarer å kaste sin motstander i bakken og holde seg stående utenfor rekkevidde, eller er den første utøveren opp på beina og utenfor rekkevidde, til vinner.
• I de gamle reglene fra vikingtiden sto det at 3 fall til kne var nok til å vinne kampen, dersom et fullt fall ikke kunne gjennomføres
• Et fall telles når en hvilken som helst del av kroppen over kneet eller albuen rører bakken.
• Brøderfall, dvs når begge faller samtidig, telles ikke.
• Det er ikke tillatt å slå med knyttet neve, eller hodet. 
• Dommerens vurdering i tvilstilfeller er endelig.

Regler for Laustak Vikingbryting kamper – Oversikt

Seier ved Fall:
Hensikten med brytekampen er å vinne ved det som kalles fall. Avhengig av typen Vikingbryting kamp, betyr et fall at enten er en utøver kastet til bakken, eller en utøver holder begge motstanderens skuldre mot bakken samtidig.

Seier ved teknisk overlegenhet:
Hvis et fall ikke er oppnådd ved et reint kast, kan en utøver vinne ved teknisk overlegenhet, hvilket vil si at han har kontrollert kampen og fått sin motstander i kne 3 ganger.
Hvis en utøver vinner ved å tvinge sin motstander ned på denne måten, vinner han kampen på teknisk overlegenhet. 

Seier ved dommeravgjørelse:
Dersom ingen av utøverne oppnår en rein teknikk, eller teknisk overlegenhet, vil den utøveren som har dominert kampen etter dommernes skjønn bli tildelt seier.

Seier ved uteblivelse:
Hvis en utøver ikke er i stand til å fortsette turneringen uansett grunn, eller unnlater å stille til kamp etter å ha blitt ropt opp 3 ganger, taper han kampen, og motstanderen erklæres vinner ved uteblivelse. 

Seier ved Skade:
Hvis en utøver er skadet og ikke I stand til å fortsette, vil den andre utøveren bli tildelt seier. Dette er også kalt en medisinsk uteblivelse.
Termen inkluderer også situasjoner der utøveren blir syk, har for mange skadepause eller blør ukontrollert. 
Dersom en utøver blir skadet pga at motstanderen utfører en ulovlig handling, og derfor ikke kan fortsette, blir motstanderen diskvalifisert. 

Seier ved Diskvalifisering:
Hvis en utøver mottar tre advarsler for ulovlige handlinger, vil han bli diskvalifisert.
Under andre omstendigheter, som overdreven brutalitet, kan kampen stoppes umiddelbart og utøveren diskvalifisert for hele turneringen. Dette krever en majoritets bestemmelse fra dommerne. 

Lag poeng i turneringer:
I en lagkonkurranse, består et lag av en utøver for hver vektklasse, og totale poeng gis avhengig av individuelle prestasjoner. 
Eksempel: En utøver vinner sin vektklasse vil utøverens lag motta 10 poeng. Dersom utøveren kom på tiende plass, ville laget kun motta 1 poeng. Mot slutten av turneringen legges hvert lags poengsummer sammen, og laget med flest poeng vil da vinne lag turneringen, med påfølgende rangering. 

Lag turneringer:
En langkonkurranse eller duell er et møte mellom (som oftest to) lag hvor utøvere går mot andre utøvere i definerte vektklasser. Et lag mottar ett poeng for hver seier i en vektklasse uavhengig av resultat. Laget som tar flest poeng mot slutten av turneringen vinner lag turneringen. 

Ved poenglikhet mellom to lag, kan dette løses på to måter: En måte er å ha et best-av-tre oppsett. Den andre måten er å vurdere kampene ved å vurdere i prioritert rekkefølge: 
1. Høyest antall seire ved å legge sammen poengene fra de to kampene
2. Flest poeng for fall, Walk-over, utøver trekker seg eller diskvalifisering
3. Flest kamper vunnet på teknisk overlegenhet
4. Flest omganger vunnet på teknisk overlegenhet
5. Flest tekniske poeng totalt i turneringen
6. Minst oppnådd tekniske poeng i turneringen

Dette fungerer på en lignende måte når det er flere enn 2 lag i denne situasjonen.

Til árs ok friðar

Tyr Neilsen